Stiti sa conduceti pe timp ploios?

Conducerea unui autoturism pe timp ploios poate fi una dintre cele mai dificile situatii pentru un sofer. Conditiile intalnite pe un drum in timpul unei ploi sunt asociate in mod direct cu o rata crescuta semnificativ de accidente rutiere. Indiferent de regiunea in care locuiti, este aproape imposibil sa nu fiti nevoiti macar o data sa conduceti pe timp de ploaie, la un moment dat. Stiind ca soseaua umeda si vizibilitatea redusa afecteaza modul in care puteti controla un autoturism, noi am decis sa enumeram cateva sfaturi astfel incat sa conduceti in siguranta pe timp ploios.

Daca va simtiti inconfortabil sa conduceti pe timp ploios si exista posibilitatea de a amana calatoria ce urmeaza a fi facuta, asteptati pana cand vremea se imbunatateste si abia apoi porniti la drum. Nu exista nici un motiv sa va puneti in pericol si sa plecati la drum indiferent de conditiile meteorologice.

Asigurati-va ca toate echipamentele masinii sunt in stare perfecta de functionare, inainte sa plecati la drum pe timp ploios. Verificati farurile, stopurile si stergatoarele pentru a va asigura ca acestea vor functiona eficient atunci cand veti avea nevoie de ele. De asemenea verificati starea si grosimea anvelopelor deoarece anvelopele uzate peste limita pot reduce drastic tractiunea pe un carosabil umed.

Incetiniti! Nu este necesar doar sa conduceti in limita de viteza impusa pe o anumita portiune de drum, ci mai mult decat atat, in conditii de ploaie, puteti conduce cu o viteza mai mica decat o faceti in mod normal. Carosabilul umed este foarte periculos. Timpul de reactie al autoturismului vostru este mai mare cand afara ploua. Reducerea vitezei este imperativa pe timp ploios.

In majoritatea tarilor este obligatoriu ca soferii sa aprinda farurile atunci cand conduc pe timp de ploaie, chiar daca este ziua. Chiar daca nu sunt conditii de ceata, farurile aprinse vor creste atat vizibilitatea voastra cat si modul sau timpul in care veti fi vazuti de alti soferi.

Folositi stergatoarele. Desi acest lucru pare absolut normal, unii soferi uita sa porneasca stergatoarele atunci cand conduc pe timp ploios. La majoritatea autoturismelor viteza stergatoarelor poate fi ajustata astfel incat acestea sa fie eficiente si pe durata unei ploi usoare dar si in timpul unei ploi torentiale. Unele autoturisme moderne sunt prevazute cu sisteme automate care pornesc stergatoarele atunci cand detecteaza picaturi de apa. De asemenea, exista o serie de produse disponibile pe piata care odata pulverizate pe geamuri sau parbriz, vor impiedica colectarea apei de ploaie.

O regula valabila in conditiile grele de drum este valabila si pe timp ploios, Pastrati o distanta mai mare intre masina voastra si cea din fata. Pe timp ploios va fi mai dificil si va dura mai mult sa opriti sau sa incetiniti autoturismul vostru. Mentineti o distanta de cel puti 3-4 lungimi de masina.

Evitati franarile bruste. Pe timp de ploaie incercati intotdeauna sa incetiniti doar eliberand pedala de acceleratie mai devreme decat o faceti in mod normal. Franarea brusca pe carosabil umed poate duce la un derapaj periculos.

Evitati locurile in care s-a acumulat apa de ploaie. Daca conduceti cu viteza pe astfel de suprafete, riscati sa fiti supusi fenomenului de acvaplanare. Daca se intampla sa va aflati intr-o astfel de situatie neplacuta si periculoasa, pastrati-va calmul si luati piciorul atat de pe frana cat si de pe acceleratie. In acelasi timp virati usor de volan inspre directie in care se indreapta masina voastra. Evitati sa faceti orice manevre si miscari bruste.

Din cauza ploii nivelul de umiditate din atmosfera si din masina va creste. De aceea este posibil ca geamurile sau parbrizul masinii voastre sa se abureasca. Folositi sistemul de ventilatie al masinii pentru a creste vizibilitatea. Daca este necesar nu evitati sa opriti intr-un loc sigur pana cand geamurile se vor dezaburi.

Este simplu sa conduceti in conditii de siguranta pe timp ploios daca faceti un efort si tineti cont de aceste sfaturi. Amintiti-va ca pornirea farurilor si reducerea vitezei sunt cele mai importante, simple si eficiente metode de reducere a riscului de accidente rutiere cauzate de ploaie.