Pozitia corecta a mainilor la volan

Adoptarea unei pozitii corespunzatoare a mainilor atunci cand conduceti este o masura de siguranta importanta ce trebuie respectata de fiecare data. Este bine de stiut ca in timpul unui examen de conducere, examinatorul va acorda atentie la pozitia corpului si la plasarea corecta a mainilor pe volanul autoturismului. Multi soferi se intreaba adesea de ce un examinator evalueaza modul in care folosesc volanul in timpul unui examen de conducere. Conducatorii auto care adopta tehnica corecta de folosire a volanului sunt mai putin susceptibili de a avea un accident, si reusesc sa conduca propria masina intr-o maniera mult mai eficienta. Chiar si soferii experimentati ar trebui sa fie constienti de postura lor, pozitia corpului si modul de plasare a manilor pe volan, in timp ce conduc.

Dupa ce va asezati confortabil si reglati scaunul masinii sau oglinzile, este necesar sa ajustati si pozitia volanului. Majoritatea autoturismelor sunt proiectate astfel incat soferii pot regla volanul mai sus sau mai jos. Unele modele de autoturisme permit soferilor sa regleze volanul astfel incat sa-l traga mai aproape sau sa-l impinga mai departe de corp. Reglati scaunul, oglinzile si volanul astfel incat sa stati intr-o pozitie confortabila. In acest moment ar trebui sa fiti capabili sa vedeti in ambele oglinzile retrovizoare exterioare, iar vizibilitatea asupra parbrizului sa fie libera.

Tehnica corecta de plasare a mainilor pe volanul masinii voastre este adesea descrisa si corelata cu orele indicate de acele unui ceas. Aceasta tehnica este cunoscuta sub numele de „zece si doi”. Imaginati-va ca volanul este un ceas rotund. Acest lucru inseamna ca mana stanga trebuie plasata pe volan intr-o anumita zona stanga sus unde ceasul ar indica ora zece. Mana dreapta, la randul ei, trebuie plasata pe volan untr-o anumita zona dreapta sus, acolo unde ceasul ar indica ora doua. In aceasta pozitie multi oameni considera ca bratele lor sunt confortabil aliniate cu umerii lor. Folosind aceasta metoda, mainile voastre vor fi amplasate pe volan intr-o pozitie corecta, astfel incat sa puteti roti volanul cu usurinta.

In timp ce virati si rotiti de volan, niciodata nu trebuie sa ridicati ambele maini si sa lasati volanul liber. Metoda „trage si impinge” este o tehnica de viraj care va permite sa rotiti volanul in timp ce tineti ambele maini pe el. De exemplu, daca doriti sa virati la dreapta, veti impinge volanul in sensul acelor de ceas cu mana stanga, iar simultan, cu mana dreapta veti trage volanul inspre dreapta. Unii soferi obisnuiesc sa impinga volanul exact cu mana opusa directiei in care vireaza, permitand celeilalte parti a volanului sa alunece. Nu este recomandat sa virati folosind doar podul palmii unei maini sau doar cu degetul mare.

Plasarea corecta a mainilor pe volan este esentiala daca doriti sa conduceti in conditii de siguranta. Tineti minte mereu de pozitia orei „zece si doua” atunci cand conduceti. Nu conduceti niciodata cu o singura mana, oricat ar parea de „cool” si nici cu un singur deget sau chiar cu genunchii. Atunci cand doriti sa virati folositi metoda descrisa mai sus pentru a fi siguri ca volanul nu va poate aluneca din maini. Acest lucru este necesar atat in viata de zi cu zi cat si in timpul examenului de conducere. Tehnicile descrise mai sus vor contribui cu siguranta la modul in care examinatorul va va evalua.