Invatati sa folositi corect schimbatorul de viteze

Multi soferi tineri decid sa-si achizitioneze autoturisme cu transmisie automata si prin urmare, dupa o perioada de timp nu mai stiu sa conduca masini cu transmisie manuala si schimbator de viteze. Abilitatea de a conduce o masina cu transmisie manuala va permite sa conduceti in orice circumstante, orice tip de autovehicul. Daca nu ati mai condus o masina cu transmisie manuala decat pe durata scolii de soferi, este bine ca la inceput, pentru a practica, sa gasiti un spatiu deschis sau o parcare libera. Pentru multi soferi, a invata sa conduca din nou o masina cu transmisie manuala este ca si cum ar invata sa mearga pe bicicleta: la inceput pare imposibil, dar odata ce dobanditi cateva abilitati, nu va veti mai putea opri. Urmatoarele sfaturi sunt menita sa va vina in ajutor atunci cand doriti sa invatati sa conduceti o masina cu transmisie manuala.

Inainte de a va sui la volanul unei masini cu transmisie manuala, este important sa intelegeti care este diferenta dintre aceasta si o masina cu transmisie automata. Asezati-va in scaunul soferilor si aruncati o privire la cele trei pedale de la picioarele voastre. Prima pedala din stanga este pedala de ambreiaj. Aceasta pedala exista doar la masinile cu transmisie manuala. Pedala din mijloc este frana iar pedala din dreapta este acceleratia. Veti folosi piciorul stang pentru a calca ambreiajul si piciorul drept pentru frana sau acceleratie.

Inainte de a porni masina, aruncati o privire si la schimbatorul de viteze. Masinile cu transmisie manuala au un schimbator de viteze amplasat intre scaunele din fata. De obicei, prima viteze este localizara in coltul stanga sus iar restul vitezelor sunt numerotate de sus in jos, de la stanga la dreapta. Locatia fiecarei trepte de viteza va fi marcata pe nuca schimbatorului de viteze. Daca schimbatorul de viteze este asezat in centru, acesta se afla in pozitia neutra sau „pe liber”.

Inainte de a porni asigurati-va ca schimbatorul de viteze este in pozitia neutra iar frana de mana este trasa. Porniti masina si pregatiti-va sa o conduceti. Apasati la maxim pedala de ambreiaj cu piciorul stang si pedala de frana cu piciorul drept. Introduceti schimbatorul de viteza in prima treapta. Ridicati foarte usor piciorul stang de pe ambreiaj, pana la jumatatea cursei. In acest moment masina va incepe sa trepideze usor, semnalandu-va faptul ca in momentul in care veti elibera pedala de frana, se va pune in miscare. Pe masura ce veti elibera foarte incet pedala de ambreiaj, este necesar sa apasati usor pedala de acceleratie. Veti observa ca masina se va pune in miscare. Toate aceste miscari ale picioarelor trebuie sa fie foarte delicate. Nu accelerati masina excesiv si nici nu ridicati piciorul de pe ambreiaj prea brusc. Tineti minte ca prima treapta de viteza este folosita doar pentru plecarea de pe loc. La viteze de peste 20 de kilometri pe ora trebuie sa schimbati intr-o treapta superioara.

Uitati-va la turometru si ascultati motorul pentru a va da seama cand este momentul oportun sa schimbati in treapta a doua de viteza. Ridicati piciorul de pe acceleratie si apasati pedala de ambreiaj din nou, schimband in acelasi timp pozitia schimbatorului de viteze, in treapta a doua. Ridicati piciorul de pe pedala de ambreiaj incet si accelerati lin. Procedati la fel in toate treptele de viteza. Cu putina practica si cateva sfaturi de la un sofer profesionist veti invata sa conduceti cu usurinta un autoturism cu transmisie manuala.