Invatati cum sa schimbati uleiul de motor

In timp ce multi soferi apeleaza la ateliere de mecanica autorizate pentru a schimba uleiul de motor, aceasta operatie de intretinere este foarte simpla si poate fi facuta relativ usor chiar acasa la voi. Cu un bagaj minim de cunostinte tehnice si o scurta vizita la un magazin de piese auto, puteti schimba uleiul de motor simplu si rapid.

Inainte de a schimba uleiul de motor pentru prima data de unii singuri, verificati manualul masinii voastre pentru a afla ce tip de ulei specific si filtre aveti nevoie. Este esential sa folositi tipul corect de ulei, recomandat de producatorul autovehiculului vostru. In acelasi manual puteti afla la ce interval este recomandat sa schimbati uleiul si totodata cantitate de ulei necesara. De asemenea, inainte de a incepe procesul de schimbare a uleiului, trebuie sa va pregatiti cateva unelte si piese precum un filtru de ulei, un recipient in care sa colectati uleiul uzat, cateva tipuri de chei, o cheie speciala pentru filtrul de ulei si cateva carpe pentru a curata eventualele scurgeri.

Primul pas este sa ridicati masina astfel incat sa puteti umbla sub ea. Este important sa asigurati masina astfel incat sa evitati pericolul ca aceasta sa cada. Puteti folosi stative speciale pentru a sustine greutatea masinii, imediat dupa ce ati ridicat-o folosind un cric. De asemenea este important sa folositi doua pene de lemn pentru a bloca rotile din spate astfel incat masina sa nu alunece la vale atunci cand lucrati sub ea. Daca nu sunteti siguri daca autoturismul este stabil, nu va apucati de treaba.

Odata ce masina este ridicata, este important sa cititi manualul tehnic al autoturismului pentru a afla unde este localizata baia de ulei. De obicei aceasta se afla exact sub motor si arata asemenea unui recipient din otel cu un surub de golire. Totodata este important sa gasiti unde este pozitionat si filtrul de ulei. Filtru de ulei este un cilindru de metal care se desfileteaza cu o cheie speciala hexagonala.

Urmatorul pas este sa asezati un recipient gol sub baia de ulei astfel incat sa puteti colecta uleiul uzat imediat ce acesta va incepe sa curga. Folositi o cheie pentru a slabi busonul de golire, dupa care folositi degetele pentru a-l indeparta. In acest moment uleiul va incepe sa curga in recipientul pregatit anterior. Acest proces dureaza cateva minute, timp in care va puteti indrepta atentia asupra filtrului de ulei. Folositi cheia speciala pentru a desface acest filtru, si invartiti-l in sens invers acelor de ceasornic. Odata indepartat, puteti monta noul filtru insurubandu-l in sensul acelor de ceasornic. Daca tot uleiul uzat s-a scurs din baia de ulei, puteti prinde la loc busonul de golire. Este important sa fiti atenti intrucat acest buson are o garnitura care de multe ori trebuie inlocuita. Indepartati recipientul plin cu ulei uzat si lasati masina pe roti, indepartand cricul si eventualele puncte de sprijin folosite.

In cele din urma este timpul sa turnati in baie uleiul nou. Cititi din nou manualul masinii pentru a localiza busonul de umplere. De obicei acesta este asemanator cu un capac de culoare galbena. Folositi o palnie pentru a turna uleiul nou fara sa faceti mizerie. Nu turnati toata cantitatea de ulei deodata. Verificati joja de ulei pentru a completa cu ulei astfel incat nivelul acestuia sa se incadreze intre limita minima si cea maxima. Infiletat busonul de umplere si inchideti capota.

Capacitatea de a schimba uleiul de motor pe cont propriu va ajuta sa economisiti bani si timp. In acelasi timp puteti face aceasta operatiune la intervalul regulat astfel incat motorul autoturismului vostru sa fie lubrifiat in mod corespunzator.