Invatati cum sa parcati corect pe drum inclinat

Exista mai multe considerente speciale de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa parcati pe un drum inclinat (panta sau rampa). Parcarea autoturismului pe un drum inclinat este, in mod inerent, mai riscanta decat parcarea acestuia pe un drum drept. Tineti cont de pasii urmatori atunci cand parcati pe orice tip de teren inclinat, pentru a mentine atat masina cat si pe dumneavoastra in conditii de siguranta.

Daca doriti sa parcati autoturismul paralel, pe un drum inclinat, parcati-l mai intai asa cum o faceti de obicei. Pentru acest lucru insa, este nevoie de precautie speciala deoarece autoturismul vostru poate fi scapat la vale, din neatentie.

Dupa ce ati pozitionat masina corect in spatiul destinat parcarii, folositi schimbatorul de viteze pentru a selecta prima treapta de viteza, daca autoturismul are transmisie manuala, sau in pozitia de parcare, daca autoturismul are transmisie automata. Daca veti lasa masina cu schimbatorul de viteze intr-o pozitie neutra, riscati ca aceasta sa alunece la vale.

Urmatorul pas important este sa actionati frana de mana. Frana de mana este cea mai indicata si buna metoda de a va asigura ca masina nu va aluneca la vale.

Inainte de a opri motorul autoturismului, un alt pas recomandat de experti, este virajul rotilor. Este important sa tineti cont de acest sfat atunci cand motorul este pornit, deoarece in acest moment puteti roti de volan cu usurinta, fiind asistat de servodirectie. Daca doriti sa parcati in rampa, virati rotile astfel incat acestea sa fie pozitionate inspre partea opusa a bordurii. Daca sunteti parcati in panta, virati rotile astfel incat acestea sa fie indreptate inspre bordura. Aceasta manevra este o masura de siguranta suplimentara atunci cand parcati pe un drum inclinat. In cazul in care frana de mana nu functioneaza corespunzator iar masina va aluneca la vale, aceasta va lovi bordura si se va opri, evitand astfel un accident grav sau pagube materiale majore.

Fiti de asemenea extrem de atenti atunci cand ati parcat pe un drum denivelat si doriti sa iesiti din masina. Deoarece masina este oprita in panta sau rampa, alti soferi pot intampina dificultati in a va vedea la timp.

Cand sunteti pregatiti sa parcati dupa ce masina a stationat pe un drum inclinat, apasati pedala de frana inainte de a dezactiva frana de mana. Astfel veti impiedica masina sa alunece la vale.

Ultimul pas este sa va asigurati in oglinzile retrovizoare pentru a vedea alte autovehicule ce se apropie, dupa care sa semalizati si sa porniti la drum incet.

Dupa cum am precizat la inceput, parcarea unui autoturism pe un teren inclinat, necesita cateva masuri de siguranta aditionale. Daca va amintiti mereu sa trageti frana de mana, sa virati rotile si sa lasati schimbatorul de viteze intr-o treapta corespunzatoare, puteti sta linistiti deoarece masina va fi in siguranta.