Intoarcerea din trei miscari

Executarea unei manevre precum intoarcerea din trei miscari este o cerinta comuna in timpul unui examen de conducere. Ca si parcarea paralela, intoarcerea din trei miscari este o manevra ce trebuie sa prezinte interes pentru orice persoana care se pregateste sa sustina un examen practic in vederea obtinerii unui permis de conducere. In timp ce majoritatea soferilor folosesc doar ocazional, atunci cand este absolut necesara aceasta manevra, capcitatea de a o executa corect este o abilitate utila.

Cand doriti sa executati aceasta manevra pentru prima data, trebuie sa va asigurati ca veti incerca pe un drum cu trafic redus, astfel incat sa aveti suficient timp. De asemenea este o idee buna sa gasiti o locatie fara santuri, stalpi sau alte obstacole pe marginile drumului. Tineti cont de pasii descrisi mai jos pentru a incerca pentru prima data o intoarcere din trei miscari.

Pe masura ce va apropiati de zona unde doriti sa faceti intoarcerea din trei miscari pentru prima data, apropiati-va cat mai mult de marginea exterioara (dreapta) a drumului. Astfel veti avea mai mult spatiu pentru a manevra autoturismul. Inainte de a opri in acest punct, verificati oglinda retrovizoare pentru a evdea din timp alte masini ce se apropie. Nu incercati intoarcerea din trei miscari pe un drum aglomerat. Intoarcerea din trei miscari trebuie executata doar in situatii de urgenta. Este mai sigur sa gasiti o parcare sau un sens giratoriu pentru a intoarce in situatii normale.

Opriti masina si verificati din nou oglinzile retrovizoare pentru a va asigura ca nu se apropie alte autoturisme. Efectuarea acestei manevre va dura cateva secunde. Este foarte important ca prin manevra executata de voi sa nu obstructionati traficul sau sa blocati alte autoturisme. Dupa ce v-ati oprit si v-ati asigurat ca nu exista alte masini care se apropie atat din fata cat si din spate, rotiti de volan inspre stanga la maxim si accelerati usor pana cand masina se apropie de marginea sensului opus. Acesta este prima miscare. Nu uitati ca este interzis sa intoarceti pe un drum marcat cu linie continua.

Acum este timpul sa verificati din nou rapid oglinzile pentru a observa alte masini, dupa care schimbati in marsarier. Cu ochii atintiti in oglinzile reotrovizoare, virati de volan la maxim in partea dreapta si accelerati usor pana cand fata autoturismului se indreapta inspre directie corecta de deplasare. Aceasta este a doua miscare.

Pentru a treia miscare este necesar sa verificati din nou oglinzile pentru a nu fi surprinsi de alte masini care se apropie. Virati usor stanga daca este necesar si plecati de pe loc asa cum o faceti de obicei. Amintiti-va ca aceasta manevra de intoarcere din trei miscari trebuie executata doar atunci cand nu mai exista alte optiuni disponibile.

Daca sunteti ezitant cu privire la aceasta manevra din cauza traficului intens, continuati deplasarea pana cand gasiti un mijloc mai sigur de intoarcere a masinii. Dupa cateva practici ar trebui sa fiti increzatori in capacitatea voastra de a finaliza cu succes o intoarcere din trei miscari.