Greseli comune la schimbarea benzilor de circulatie

Greselile facute de conducatorii auto in momentul schimbarii benzilor de circulatie sunt unele dintre cele mai comune cauze alte accidentelor auto. Fie ca sunteti nevoiti sa conduceti pe drumurile aglomerate ale unui oras, fie ca trebuie sa conduceti pe o autostrada, este esential sa tineti cont de anumite tehnici de fiecare data cand schimbati benzile de circulatie. Mai jos sunt enumerare cateva consideratii generale cu privire la schimbarea benzilor de circulatie. Consideram ca fiecare conducatro auto ar trebui sa fie constient de aceste reguli.

Pe un drum cu patru benzi de circulatie din care doua sunt intr-o directie de circulatie iar celalalte doua in alt sens, indiferent daca sensurile de mers sunt despartite in centru sau nu, intotdeauna banda din dreapta este proiectata pentru a fi banda principala de circulatie. Banda din stanga este destinata soferilor care doresc sa depaseasca alte autoturisme care se deplaseaza cu o viteza mai mica decat ei. Nu este normal sa conduceti in banda din stanga pentru perioade mari de timp sau distante lungi, indiferent de motiv.

In acelasi timp orice sofer ar trebui sa elibereze banda din stanga in orice moment, pentru a face loc autospecialelor de urgenta, precum ambulante, masini de politie sau camioane de pompieri. Aceste tipuri de autovehicule au intotdeauna prioritate. Nu este niciodata sigur sa faceti viraje dese prin trafic, mutandu-va de pe o banda pe alta. Mai sunt sunt cativa pasi ce trebuie facuti de fiecare data cand doriti sa schimbati benzile, astfel incat sa fiti in siguranta.

Daca va aflati in spatele unui alt autoturism care se deplaseze cu o viteza prea mica decat a voastra iar voi va aflati inca sub limita de viteza impusa pe respectivul sector de drum, este permis schimbarea benzii pentru o scurta depasire. In primul rand trebuie sa semnalizati intentia voastra activand semnalizatorul din stanga, astfel incat sa informati atat soferul din fata cat si pe cel din spate de intentia voastra de a schimba banda de circulatie.

Urmatorul pas este sa verificati oglinda retrovizoare stanga pentru a observa autoturismele care circula in momentul respectiv pe banda pe care doriti sa va mutati. Verificati si unghiurile moarte pentru a nu fi surprinsi. Este important si imperativ sa verificati unghiurile moarte de fiecare data cand schimbati benzile de circulatie. Apoi verificati din nou oglinzile.

In timp ce mentineti aceeasi viteza, foarte incet virati stanga astfel incat sa va puteti muta in banda stanga. Acum, odata ajunsi pe banda stanga, puteti opri semnalizarea. Continuati sa conduceti in aceasta banda, accelerand usor, fara sa depasiti limita de viteza, pana cand ati reusit sa depasiti masina care circula cu o viteza inferioara.

Porniti semnaliztorul drept pentru a informa ceilalti soferi de intentia voastra de a reveni in banda dreapta. Verificati din nou oglinda dreapta retrovizoare si unghiurile moarte pentru a vedea din timp alti soferi. In timp ce mentineti viteza de deplasare, usor virati dreapta pentru a reveni in banda principala de circulatie.

Retineti ca este necesar sa fiti rabdatori cu alti soferi, mai ales cu cei care conduc cu viteze mai mici decat viteza medie. Niciodata nu trebuie sa schimbati benzile de circulatie fara sa tineti cont de toti pasii descrisi mai sus. In timp ce depasirea unui autoturism care se deplaseaza cu o viteza mica este convenabila, trebuie sa fiti constienti ca o astfel de manevra va supune unui risc crescut de accidente. De fiecare data cand schimbati benzile de circulatie verificati oglinzile retrovizoare din trei unghiuri diferite pentru a vedea orice alt autovehicul care se apropie.