Folosirea corecta a cablurilor de curent

A sti sa porniti un autoturism cu o baterie descarcata folosind cablurile de curent este o abilitate esentiala pentru orice sofer. Chiar daca sunteti suficient de norocosi incat sa nu fiti niciodata surprinsi de o baterie descarcata, este bine si recomandat sa stiti cum puteti fi ajutat de un alt sofer sa porniti propriul autoturism, folosind cablurile de curent. Fiecare conducator auto trebuie sa pastreze un portbgagaj un set de cabluri de curent ce pot fi achizitionate din orice magazin de piese auto sau chiar dintr-un supermarket, la un pret foarte accesibil.

Inainte de a invata cum sa folositi cablurile de curent pentru a porni un autoturism cu o baterie descarcata, trebuie sa intelegeti ca astfel de cabluri trebuie folosite cu extrema precautie. Este imperativ sa intelegeti ca este interzis sa atingeti clemele cablurilor intre ele in timp ce sunt conectate la o baterie. Acest lucru ar putea duce la un soc electric.

Pentru a folosi cablurile de curent in vederea pornirii unui autovehicul cu baterie descarcata, trebuie mai intai sa gasiti un sofer cu o alta masina si o baterie buna, dispus sa va ajute. Deoarece majoritatea soferilor au experimentat astfel de neplaceri cel putin o data in cativa ani, acestia vor fi mai mult decat fericiti sa va ajute sa porniti masina. Rugati soferul dispus sa va ajute sa pozitioneze masina proprie apropiata de masina voastra, astfel incat acestea sa fie fata in fata, bara langa bara. Lasati un loc de cativa centimetri astfel incat sa puteti trece prin fata masinii si sa conectati cablurile de curent. Asigurati-va ca amandoua autoturisme sunt complet oprite inainte de a monta cablurile de curent la baterii.

Deschideti capotele ambelor autoturisme si asigurati-va ca acestea sunt sprijinite corespunzator pentru a putea lucra in conditii de siguranta. Identificati bateriile. Cele mai multe baterii au protectii de plastic sau cauciuc rosii peste bornele pozitive si negre peste borenele negative. Acum este momentul in care trebuie sa faceti conexiunile. Conectati clema rosie al firului rosu la o borna pozitiva a bateriei unui autoturism si celalalt capat la bora pozitiva a bateriei al celui de-al doilea autoturism. Acum conectati borna neagra la borna negativa a bateriei montata pe masina care functioneaza si celalalt capat al firului negru pe borna bateriei descarcate.

Rugati soferul dispus sa va ajute sa porneasca motorul masinii sale si sa astepte cateva minute la relanti. Asteptati cateva minute pentru a permite bateriei descarcate sa se incarce suficient astfel incat sa puteti porni masina. In cazul in care motorul porneste fara probleme, lasati ambele motoare pornite inca cateva minute. Dupa aceasta perioada puteti deconecta cablurile in urmatoarea ordine: deconectati clema neagra de la bateria descarcata dupa care clema neagra de la bateria buna. Continuati prin a deconecta clema rosie de la masina voastra si apoi clema rosie de la baterie buna.

Nu uitati sa multumiti soferului care v-a ajutat sa iesiti din impas. Asezati cablurile folosite inapoi in portbagaj si pregatiti-va de drum. Este o idee buna sa conduceti masina cel putin 10-20 de minute inainte de a opri motorul, pentru a permite bateriei sa se incarce. In functie de starea bateriei voastre poate fi recomandat sa va indreptati direct spre un magazin sau atelier auto, in vederea achizitionarii unui acumulator nou.