Conducerea unui autoturism pe autostrada

Pentru a conduce un autoturism pe o autostrada, orice sofer are nevoie de anumite aptitudini si informatii despre acest tip de drum. Multi oameni sunt reticienti cu privire la conducerea unui autoturism pe autostrada. Desi nu exista nici un motiv sa va faceti griji sau sa va temeti sa conduceti pe un astfel tip de drum, aceasta practica necesita multa precautie si vigilenta. Inainte de a conduce pe o autostrada pentru prima data este bine sa va faceti o idee generala despre modul in care se circula pe aceste drumuri. Autostrazile sunt de obicei compuse din minim doua benzi de circulatie pe sens, dar uneori pot avea mai multe benzi pentru a usura traficul aglomerat din jurul zonelor metropolitane.

Este bine de stiut inca de la inceput ca pe o autostrada nu puteti intoarce intrucat sensurile de mers sunt despartite de parapeti, garduri, etc. Pentru a iesi sau a intra pe o autostrada, veti folosi anumite rampi sau benzi suplimentare. Toate aceste rampi sau benzi suplimentare de intrare sau iesire de pe autostrada se conecteaza la banda din dreapta. Atunci cand o autostrada este compusa din noua benzi de circulatie, banda din stanga este proiectata exclusiv pentru a depasi autovehiculele mai lente. Cunoasterea acestor generalitati despre o autostrada poate ajuta orice sofer sa se simta mai in largul lor atunci cand sunt nevoiti sa conduca pe o astfel de portiune de drum.

Pentru a intra pe o autostrada, veti vira stanga de pe banda de intrare, astfel incat sa continuati deplasarea pe banda dreapta a autostrazii. Odata ce va deplasati pe banda de intrare, semnalizati stanga si pregatiti-va pentru a intra pe autostrada. Pe masura ce inaintati pe banda de intrare, verificati oglinda retrovizoare exterioara din stanga pentru a vedea ce alte autovehicule se apropie de voi. De cele mai multe ori, soferii care circula pe autostrada, se muta pe banda din stanga pentru a facilita intrarea altor masini pe autostrada.

Majoritatea soferilor folosesc autostrazile pentru a calatori pe distante lungi si de aceea, pe astfel de drumuri exista o posibilitate foarte mare sa intalniti soferi obositi. De aceea este absolut necesar sa verificati oglinzile retrovizoare de cate ori este necesar atunci cand doriti sa intrati pe autostrada sau cand schimbati benzile de circulatie. Pentru a iesi de pe o autostrada trebuie sa semnalizati, sa va asigurati uitandu-va in oglinda din dreapta si sa intrati pe banda de iesire, reducand in acelasi timp si viteza de deplasare.

Cele mai multe autostrazi au o limita minima si una maxima de viteza. Asigurati-va ca veti conduce intre aceste limite. Daca din anumite motive doriti sa opriti masina in timp ce conduceti pe o autostrada, este necesar sa va deplasati pana la primul spatiu destinat parcarii. Pe autostrada este interzis sa opriti. Daca aveti o urgenta si trebuie sa opriti, puteti folosi pentru o perioada scurta de timp banda de urgenta. Asigurati-va ca porniti avariile si fiti foarte prudenti daca iesiti din masina.

Dupa mai multe calatorii de-a lungul unor autostrazi, va veti simti mai confortabil. Amintiti-va doar ca pe autostrazi se circula cu viteze mari, intr-un ritm mult mai rapid decat pe alte tipuri de drumuri. De aceea este necesar un grad ridicat de constientizare din partea conducatorilor auto, de fiecare data cand se deplaseaza pe o autostrada.