Conducerea preventiva pe durata lunilor de iarna

Conducerea oricarui tip de autovehicul in conditii meteorologice nefavorabile pe timp de iarna poate fi foarte periculoasa. Daca locuiti intr-o zona in care va confruntati in mod normal cu zapada si gheata din abundenta pe durata lunilor de iarna, trebuie sa fiti constienti de masurile de precautie suplimentare pe care trebuie sa le luati in cazul in care intentionati sa conduceti in astfel de conditii. Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa conduceti in conditii de siguranta pe orice drum acoperit cu zapada sau gheata.

1. Primul si cel mai bun sfat pentru soferi este sa evite sa conduca pe drumuri publice in conditii meteorologice severe pe timp de iarna. In cazul in care nu aveti o urgenta sau nu trebuie sa mergeti la servici, incercati sa nu plecati cu masina de acasa. Nu exista nici un motiv sa va expuneti unui asemenea pericol.

2. Daca trebuie sa conduceti neaparat pe timp de iarna, asigurati-va ca va planificati orice calatorie oricat de scurta din timp, astfel incat sa aveti suficienta vreme pentru a ajunge la destinatie fara sa va grabiti. Pe timp de iarna veti fi nevoiti sa conduceti mult mai incet decat viteza normala de deplasare iar posibilitatea sa intalniti unele blocaje rutiere cauzate de diverse accidente este ridicata.

3. Incetiniti si iar incetiniti. Excesul de viteza nu este niciodata bun. Mai mult decat atat, excesul de viteza pe drumurile acoperite de gheata sau zapada, pot fi mortale. Pregatiti-va dinainte astfel incat sa puteti conduce mai incet decat o faci in mod normal pe carosabilul uscat. Reducerea vitezei ca permite sa aveti mai mult timp de reactie in cazul in care intampinati o problema.

4. Pastrati o distanta de cel putin trei lungimi de masina intre autovehiculul dumneavoastra si cel care circula in fata voastra.

5. Conduceti cu luminile aprinse chiar si pe timp de zi, indiferent daca conduceti in localitate sau in afara localitatii. Conditiile meteorologice de iarna reduc vizibilitatea. Chiar daca nu ninge, nu este lapovita sau ceata, farurile aprinse vor servi ca o masura suplimentara de siguranta.

6. Circulati intotdeauna folosind o treapta inferioara de viteza pentru a avea mai multa tractiune. Astfel va fi mai putin probabil ca autoturismul vostru sa derapeze pe un drum acoperit cu zapada sau gheata. Evitati sa folositi sistemul de „pilot automat” pe durata lunilor de iarna, chiar daca conduceti pe un drum drept pe autostrada.

7. Nu incercati niciodata sa depasiti plugurile de zapada.

8. Nu supraestimati niciodata capacitatea autovehiculului vostru de a se comporta pe drum in conditii de iarna. In cazul in care aveti o temere sau sunteti sceptici la ideea de a conduce, gasiti un alt mijloc de transport.

9. Oamenii sunt adesea nesiguri de modul in care pot recupera controlul masinii in cazul unui derapaj cauzat de conditiile de drum (gheata sau zapada). Daca va aflati intr-o astfel de situatie, ridicati piciorul de pe pedala de acceleratie si invartiti volanul in directia corect astfel incat sa indreptati rotile din fata. Odata ce directie este sub control, puteti apasa incet pedala de frana astfel incat sa reduceti din viteza. Cel mai important este sa nu faceti manevre bruste.

10. Chiar daca nu exista zapada sau gheata pe carosabil, nu plecati de acasa pana cand nu curatati toate geamurile masinii. Gheata formata pe geamuri reduce semnificativ vizibilitatea. Fie porniti motorul si asteptati ca gheata sa se topeasca, fie folositi o racleta pentru a o curata.

In incheiere ne vedem obligati sa va repetam primul si cel mai important sfat. Nu conduceti pe timp de iarna decat daca este absolut necesar. Soferii care sunt prea increzatori pe fortele lor trebuie sa stie ca pe timp de iarna este necesara multa rabdare. O ultima idee buna este sa pastrati mereu in masina o patura, o sticla cu apa potabila si o gustare in cazul in care ramaneti blocati in nameti pentru o perioada lunga de timp.