Cele mai comune greseli facute de soferi

Atat soferii experimentati cat si soferii incepatori fac ocazional diverse greseli in timp ce conduc un autoturism. Controlarea unei masini este o sarcina complicata ce nu trebuie subestimata. Pe langa controlul directiei, mentinerea unei viteze optime, executarea unor viraje, schimbarea vitezelor, sporirea atentiei si interpretarea semnalelor rutiere, soferii trebuie sa ia anumite decizii importante de fiecare data cand se urca in spatele volanului. Decizii pentru care sunt responsabili. Mai jos am pregatit o lista cu cele mai comune greseli facute de soferi si cele mai simple metode de a le evita.

Folosirea centurii de siguranta. Cu ajutorul centurii de siguranta puteti preveni drastic aparitia unor rani grave sau chiar decese in cazul unui accident grav in care puteti fi implicat. Nu plecati niciodata la drum si nu porniti de pe loc pana cand nu v-ati pus centura de siguranta atat voi ca si soferi, cat si pasagerii din masina. Insistati asupra faptului ca toti pasagerii din masina sa foloseasca centura de siguranta in timp ce masina se afla in miscare.

Folosirea telefonului mobil. Este un lucru cunoscut faptul ca mesajele text trimise de pe telefon in timp ce conduceti creste foarte mult probabilitatea de a provoca un accident. Mai mult decat atat se considera ca atunci cand sunteti atent la telefon in timp ce conduceti, aveti aceleasi sanse de a face un accident ca si atunci cand conduceti sub influenta unor bauturi alcoolice. Nu folositi niciodata telefonul mobil in timp ce conduceti o masina. In cazul in care telefonul suna, gasiti un loc sigur unde puteti opri si abia apoi raspundeti la apel.

Distragerile. In calitate de conducator auto fara experienta este imperativ sa scapati de orice lucru care va poate distrage atentia atunci cand conduceti. Impuneti-le tuturor pasagerilor sa ramana linistiti si sa astepte pana cand veti ajunge la destinatie inainte de a se angaja intr-o conversatie care va poate distrage atentia de la drum. In acelasi timp este un lucru normal sa cereti pasagerilor sa-si opreasca telefoanele mobile, daca considerati ca, conversatiile telefonice ale acestora va pot distrage atentia. Un alt lucru important este sa evitati sa mancati sau sa beti in timp ce conduceti.

Setarea unor diverse echipamente in timp ce conduceti. Gasirea unui post de radio favorit, setarea dispozitivului de navigare GPS, reglajul scaunului sau alte setari de comfort precum caldura sau aerul conditionat trebuie executate inainte de a porni de pe loc. Nu folositi nici un echipament care va poate distrage atentia sau care va poate face sa luati mainile de pe volan in timp ce conduceti.

Folosirea semnalizatoarelor. Nu numai ca este politicos sa informati ceilalti soferi cu privire la intentiile voastre de a vira ci de asemenea, este obligatoriu din punct de vedere legal. Semnalizati oricand schimbati directia de mers pentru a preveni accidentele rutiere. Asigurati-va ca opriti semnalizarea imediat ce ati virat astfel incat ceilalti soferi sa nu ramana confuzi.

Respectarea limitelor de viteza. Depasirea limitelor de viteza nu este niciodata o idee buna, chiar daca sunteti grabiti. Limitele de viteza sunt impuse pentru a ramane in siguranta. Conduceti la o viteza sub limita maxima impusa pe un anumit secotr de drum pentru a va afla in afara oricarui pericol.

Oprirea autoturismului la semnul STOP. Este foarte important sa opriti de tot masina la fiecare semn rutier STOP pe care le intalniti pe drum. Nerespectarea acestui semn rutier va poate creste semnificativ sansele de a fi implicat intr-un accident sau de a primi o amenda usturatoare. De asemenea acordati o atentie deosebita tuturor celorlalti soferi atunci cand ajungeti intr-o intersectie, pentru a nu fi surprinsi de alti conducatori care nu acorda prioritate.

Verificarea unghiurilor moarte ale masinii. Unghiurile moarte sunt cauza multor accidente. Folositi-va oglinzile retrovizoare atat cele interioare cat si cele exterioare, sau intoarceti capul ori de cate ori este necesar inaitne de a face o manevra, intr-o directie inspre care nu aveti suficienta vizibilitate.

Exista multe greseli nesemnificativa ce pot duce la accidente rutiere si, din pacate, majoritatea soferilor le fac zi de zi. Principala regula pentru a va afla in siguranta in timp ce conduceti este sa va mariti atentia. Fiti mereu in alerta si pastrati-va mintea la drum. Folositi-va cunostiintele dobandite odata cu experienta sau in timpul scolii de soferi de fiecare data cand va suiti la volan.