Ce este de facut daca ati picat examenul de conducere?

Este important sa stiti ca exista multi factori ce pot reprezenta motivul din spatele caruia tocmai ati picat examenul de conducere. De exemplu anxietatea, stresul si oboseala provocata de un examen de conducere pot fi motive suficiente din cauza carora nu va puteti concentra la maxim. Pe de alta parte, daca nu ati fost pregatiti suficient pentru un asemenea examen, ar trebui sa fiti onesti cu voi insiva si sa incercati sa reparati greseala la examenul viitor.

Principalul lucru pe care il aveti de facut este sa aflati motivul adevarat din cauza caruia ati picat fie testul scris, fie testul de conducere. Ganditi la rece si incercati sa discutati fie cu examinatorul, fie cu instructorul vostru. Instintati-i ca doriti sa aflati ce ati gresit pentru a va putea imbunatati performantele pe viitor astfel incat sa treceti cu brio un astfel de test data viitoare. Daca faceti acest pas veti afla care sunt punctele voastre slabe si la ce capitol trebuie sa mai munciti. De asemenea este important sa va informati care este perioada ce trebuie asteptata pana cand veti putea da un nou test.

Examenul teoretic

In multe tari examenul teoretic consta intr-un set de 20-30 de intrebari de tip grila. Acest lucru inseamna ca daca gresiti mai mult de 3-5 intrebari, veti pica examenul (numarul de greseli admise variaza de la tara la tara). Desi veti auzi in jurul vostru voci care spun ca foarte multi esueaza la examenul scris, este bine sa stiti ca doar 35% din total cursantilor pica acest tip de examen la prima incercare.

Un lucru important dupa picarea unui examen teoretic este sa va dati seama care intrebari v-au pus in dificultate. Astfel veti sti ce capitole trebuie rasfoite din nou. Invatati tot capitolul la care nu sunteti foarte bine pregatiti si nu incercati sa memorati doar intrebarile pe care nu le-ati stiut. Este foarte putin probabil ca la examenul viitor sa va pice aceleasi intrebari. Incercati sa invatati cat mai bine capitolele pe care nu le stapaniti dar in acelasi timp repetati si restul legislatiei. Daca veti insista prea mult asupra unui singur capitol exista posibilitatea ca la examenul viitor sa intampinati probleme la cu totul un alt capitol.

Deci, cel mai bine este sa incepeti sa studiati ca si cum ati face-o pentru prima data, de la coperta la coperta. Odata ce considerati ca stapaniti legislatia incepeti sa faceti teste online. In ziua de astazi aveti acces gratuit la zeci de platforme unde puteti face teste identice cu cele pe care le veti intalni la un examen teoretic. Deoarece intrebarile de la examenul teoretic sunt extrase dintr-o baza de date ce contine sute de intrebari, este bine sa faceti cat mai multe teste. In momentul in care reusiti sa faceti cat mai multe teste consecutive fara esec, inseamna ca sunteti pregatiti pentru examenul teoretic.

Examenul de conducere

Daca ati trecut cu bine testul teoretic dar v-ati impotmolit la examenul de conducere, nu este cazul sa va descurajati. La foarte multe persoane li se intampla acest lucru. Stresul si emotiile joaca un rol important la examenul de conducere si va pot dezavantaja in orice moment. Examenul teoretic tinde sa fie mai putin stresant decat examenul de conducere. De ce? Deoarece la examenul de conducere veti fi insotiti permanent de un politist, iar prezenta acestuia vi se poate parea intimidanta. Acest lucru este de neinteles deoarece nici un politist nu are ca scop sa pice cursantii, decat daca acestia comit greseli mari in mod repetat.

Deci, ce este de facut daca picati examenul de conducere? Exista o vorba din popor care sua cam asa „bate fierul cat este cald”. Aceasta zicala se aplica si in acest caz. Nu va culcati pe o ureche si sa asteptati urmatorul examen fara sa faceti nimic. Platiti cateva ore de conducere cu acelasi isntructor si intrebati-l ce parere are el despre modul in care va descurcati. Este important sa realizati la ce tip de manevre nu sunteti stapan pe masina si sa practicati mai mult. Daca nu sunteti stapan pe situatie la parcarile laterale, exersati acest tip de parcare.

Incercati sa va indepliniti toate obiectivele si incercati sa ganditi pozitiv. Gandirea pozitiva atrage dupa sine lucruri pozitive. Imaginati-va cat de aproape sunteti de un succes si renuntati la stres, griji si emotii, oricat de complicat ar suna. Odata ce stapaniti volanul, nici un politist nu va mai poate pica. Cel mai important insa este sa stiti sa pierdeti si sa nu va descurajati. Ridicati-va de la pamant si continuati. Esecul trebuie vazut ca un instrument de perfectionare.