Aflati tot ce trebuie sa stiti despre schimbarea unei roti in caz de pana

Este esential pentru toti conducatorii auto sa stie sa schimbe o roata la nevoie. Aproape fiecare sofer va experimenta o pana de cauciuc, cel putin o data in viata, iar daca acesta va fi pregatit si va sti ce sa faca, aceasta experienta va fi mai putin stresanta. Inainte de a incepe procesul de schimbare a unei roti desumflate cu roata de rezerva exista mai multe etape de pregatire de care trebuie sa tineti cont.

In primul rand asigurati-va ca parcati masina inafara carosabilului, intr-o zona sigura, cat mai dreapta posibil. Aceasta zona trebuie sa fie suficient de larga pentru a avea spatiu de miscare in jurul masinii, fara a fi in pericol sa fiti loviti de alte autovehicule. Urmatorul pas este sa asezati triunghiurile reflectorizante in fata si in spatele masinii astfel incat ceilalti soferi sa fie precauti cand se apropie de voi. Este recomandat sa trageti frana de mana si daca aveti la indemana, sa asezati o piatra mai mare la una dintre roti astfel incat masina sa nu poata aluneca la vale.

Apoi este necesar sa localizati roata de rezerva, un crcic si o cheie speciala pentru a desface prezoanele. La cele mai multe modele, roata de rezerva si uneltele necesare sunt depozitate in portbagaj, intr-un compartiment special. Ridicati cu grija roata de rezerva si asezati-o in apropierea rotii ce urmeaza a fi schimbata. Acum folositi cheia de roti pentru a destrange doar putin prezoanele astfel incat sa le puteti indeparta cu usurinta odata ce masina este ridicata pe cric. Este foarte important sa tineti cont de acest pas deoarece va fi dificil sa desfaceti prezoanele stranse tare atat timp cat masina este suspendata pe cric. Daca intampinati probleme la destrangerea unui prezon, folositi o teava mai groasa sau greutatea propriului corp, apasant pe cheie cu propriul picior.

Urmatorul pas este folosirea cricului pentru a ridica roata desumflata. Pozitionati cricul in locul special amenajat pe cadrul masinii. Pentru a identifica pozitia corecta de montare a cricului, inspectati manualul tehnic al masinii voastre. In momentul in care cricul este asezat corespunzator, puteti ridica masina. Invartiti de maneta cricului in sensul de rotire a acelor de ceasornic pentru a ridica masina.

Cand anvelopa deteriorata se afla deasupra solului cu cativa centimetri, puteti deface si inlatura prezoanele astfel incat sa puteti scoate roata afara. Asezati aceasta roata intr-o zona sigura in care sa nu impiedice circulatia si montati roata de rezerva, dupa care strangeti prezoanele. Dupa ce ati insurubat prezoanele manual, folositi cehaia pentru a le strange mai tare, dupa care lasati masina jos de pe cric, invartind de manerul acesteia in sens invers de rotatie al acelor de ceasornic. Cand toate rotile masinii sunt pe sol iar cricul este inlaturat, puteti folosi din nou greutatea propriului corp pentru a strange cat mai bine prezoanele.

In cele din urma trebuie doar sa depozitate roata desumflata in portbagaj si sa conduceti spre cea mai apropaita vulcanizare. Unele roti de rezerva sunt special fabricate astfel incat sa nu puteti depasi o anumita viteza maxima si o anumita distanta.