Aflati cum puteti conduce in siguranta pe distante lungi

Fie ca sunteti blocat in trafic dupa o calatorie lunga, fie ca mergeti in vacanta impreuna cu familia, conducerea unui autovehicul pentru perioade lungi de timp este insotita de pericole specifice. Conducatorii auto trebuie sa ia masuri speciale de precautie atunci cand conduc perioade de timp ce depasesc mai mult de o ora. Concentrarea necesara pentru controlarea unui autoturism pentru o durata lunga de timp poate provoca oboseala, o cauza principala a accidentelor rutiere. Exista mai multe modalitati de a ramane alerti si in conditii de siguranta in timpul deplasarilor lungi cu masina.

Prima regula de care trebuie sa tineti cont este sa evitati pe cat posibil sa conduceti atunci cand sunteti obositi. Este aproape imposibil sa acordati atentie drumului, altor soferi si chiar propriului autoturism atunci cand nu sunteti odihniti.

Calatoriti alaturi de un pasager. Avand o alta persoana in masina, veti reusi sa ramaneti treaz si concentrat asupra drumului in timpul mersului, pe perioade lungi de timp. Pasagerul va poate angaja in diverse conversatii, sa va ofere instructiuni de ghidare si eventual sa conduca in locul vostru daca va simtiti obositi, dar totusi doriti sa continuati deplasarea. Atunci cand conduceti pe o distanta lunga, este foarte bine sa fiti insotiti de inca un sofer experimentat, demn de incredere, care sa conduca in locul vostru iar voi sa va puteti odihni linistiti, fara griji.

Ascultati muzica sau radio. Daca nu aveti un pasager in masina, porniti muzica sau radioul. In timp ce nu este recomandat sa ascultati muzica foarte tare deoarece aceasta va impiedica sa va concentrati asupra condusului, putina muzica de fond va poate ajuta sa ramaneti atenti. Unii oameni apeleaza la carti audio pentru a se concentra in timpul calatoriilor sau excursiilor lungi.

Luati pauze frecvente. Niciodata nu este indicat sa conduceti intr-o calatorie lunga fara opriri. Este important sa luati o pauza la aproximativ fiecare doua ore. Daca conduceti de-a lungul unei autostrazi, veti gasi parcari special amenajate pentru odihna. Aceste locuri sunt perfecte pentru a opri si a va intinde picioarele, pentru a lua o gustare, pentru a respira aer proaspat sau a folosi toaleta. Daca nu gasiti locuri special amenajate pentru odihna, va puteti opri in benzinarii, la un resturant sau intr-un parc dintr-un orasel.

Luati o gustare. In timp ce unii experti sunt impotriva mancarii atunci cand conduceti, o mica gustare poate fi utila atunci cand conduceti pe distante lungi. Dropsurile, guma de mestecat, un baton de ciocolata sau un corn sunt doar cateva idei de gustari care va pot da un impuls de energie. Este important sa va pastrati mereu atentia la drum si sa nu mancati aceste gustari in timp ce conduceti. Este foarte important sa va opriti deoarece daca mancati la volan, puteti fi distras.

Utilizati un dispozitiv GPS. Toate dispozitivele GPS va asista vocal atunci cand trebuie sa executati o manevra. Aceasta asistenta vocala va poate tine treeji si de aceea, daca nu aveti pasageri in masina, este indicat sa porniti dispozitivul GPS. Mai mult decat atat, acest dispozitiv va ajuta sa nu va rataciti si sa alegeti cel mai scurt traseu catre destinatie.

Desi aceste sfaturi par neinsemnate pentru multi, ele va pot ajuta sa cresteti gradul de constientizare si vigilenta in timp ce conduceti pentru perioade lungi de timp. Amintiti-va ca atunci cand conduceti un autoturism nu sunteti supus unui efort fizic ci unui efort mintal. Oboseala soferului este o stare reala si ar trebui luata in serios. Daca simtiti vreodata ca sunteti prea obosit pentru a putea continua o calatorie, este imperativ sa rugati un alt sofer sa preia volanul, sau sa va opriti sa va odihniti.