Aflati cum puteti conduce in conditii de siguranta cand soarele straluceste puternic

Una dintre cele mai problematice situatii intalnite de soferi are loc atunci cand acestia sunt nevoiti sa conduca intr-o perioada a zilei cand se pot confrunta cu lumina stralucitoare a soarelui, fie la rasarit, fie la apusul acestuia. Lumina solara puternica este direct legata de un anumit numar de accidente rutiere ce au loc fie dimineata devreme, fie dupa-amiaza tarziu. Daca ati condus vreodata un autovehicul cu fata spre soare, atunci stiti ca aceasta situatie poate fi foarte incomoda. Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a conduce in conditii de siguranta atunci cand rulati in lumina directa a soarelui.

Investiti intr-o pereche de ochelari de soare profesionali. Ochelarii de soare nu doar ca vor reduce drastic lumina razelor solare care va deranjeaza la condus ci, de asemenea, va vor proteja ochii de razele ultraviolete care sunt daunatoare ochilor. Alegeti o pereche de ochelari de soare eleganti si pastrati-i in masina voastra astfel incat sa va fie la indemana atunci cand conduceti in conditiile descrise mai sus.

Folositi parasolarul masinii voastre. Toate autoturismele sunt dotate cu parasolare atat in partea soferului cat si in partea pasagerului din fata. Acestea sunt reglabile astfel incat sa poata fi pozitionate pentru a bloca lumina soarelui. Un parasolar este una dintre cele mai eficiente metode de a bloca razele stralucitoare ale soarelui. Mai mult decat atat, parasolarele sunt proiectate astfel incat sa nu incurce vizibilitatea soferului.

Aplicati o folie intunecata pe geamurile laterale sau o banda de folie in partea superioara a parbrizului. La orice atelier auto puteti aplica aceste folii la preturi accesibile oricarui buzunar. Atunci cand alegeti nivelul de transparenta al acestor folii, tineti cont de reglementarile legale in vigoare. In tara noastra transparenta acestora nu poate fi mai mica de 70%.

Incercati sa evitati sa conduceti in pieroadele zilei cand soarele straluceste cel mai puternic. Deoarece lumina stralucitoare a soarelui este mai intensa in jurul orelor de varf, multi soferi nu sunt in masura sa evite sa circule in aceste perioade. Cu toate acestea, daca este posibil, mai asteptati cateva minute pana cand soarele a rasarit complet dimineata sau a trecut de linia de orizont, atunci cand apune.

Pastrati o distanta mai mare intre masina voastra si masina care circula inaintea voastra, atunci cand conduceti cu fata spre soare. Lumina stralucitoare a soarelui poate reduce considerabil vizibilitatea si timpii de reactie.

Daca lumina soarelui va jeneaza la ochi sau va produce dureri ori usturimi astfel incat sa va impiedice capacitatea de a conduce, gasiti un loc sigur unde puteti opri. Asteptati cel putin zece minute astfel incat soarele sa se mai domoleasca inainte de a continua drumul.

Lumina solara puternica este adesea subestimata de unii soferi care nu considera ca poate fi periculoasa. Noi va garantam ca este, si de aceea va sfatuim sa tineti cont de sfaturile oferite mai sus pentru siguranta voastra, a pasagerilor si a masinii voastre.