Aflati cum puteti ajuta un sofer implicat intr-un acident rutier

Daca vi se intampla vreodata sa fiti martor al unui accident rutier, exista posibilitatea sa simtiti nevoia sau sa va simtiti obligati sa ajutati soferul sau pasagerii implicati. Sa fiti un bun samaritean este un act admirabil dar cu toate acestea, ajutorul oferit in astfel de cazuri poate face mai mult rau decat bine, daca nu cunoasteti anumite informatii la modul in care trebuie sa va comportati si sa actionati pentru a ajuta victimele unui accident de masina. Luati in considerare urmatoarele sfaturi pentru a fi pregatit sa acordati ajutor persoanelor intr-o situatie de urgenta.

In primul rand este foarte important sa cunoasteti reglementarile legale ale tarii in care va aflati. In multe tari, printre care si tara noastra, soferii sunt invatati inca din timpul scolii sa acorde primul ajutor in caz de accident, daca sunt in stare fizic si emotional sa o faca. Cu toate acestea, in alte tari exista posibilitatea sa fiti trasi la raspundere daca va implicati intr-o asemenea situatie. Este important sa fiti bine informat asupra acestui aspect si sa va folositi propria judecata pentru a actiona asa cum trebuie.

In cazul in care sunteti martor la un accident auto, este important sa va concentrati atentia asupra mentinerii unei distante sigure fata de locul impactului. Propria voastra implicare printre fiarele contorsionate ale unei masinii va reduce capacitatea voastra de a ajuta persoanele care au nevoie. Asadar, daca decideti sa va oferiti ajutorul atunci cand sunteti martor la un accident, gasiti un loc sigur unde sa va parcati propria masina.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti pentru a ajuta victimele accidentului, este sa sunati la numarul unic 112, pentru a contacta serviciile de urgenta si a le comunica detalii despre incident. Incercati sa oferiti interlocutorului o descriere cat mai exacta a locului in care va aflati folosind ca repere numarul strazilor, intersectiile mari sau alte repere comune. In acelasi timp este bine sa fiti pregatiti sa le comunicati numarul de masini si eventual de persoane implicate in accident.

In cele mai multe situatii nu este recomandat sa mutati un automobil care a fost implicat intr-un accident. In unele tari, pe autostrazi foarte aglomerate, un autovehicul distrus poate impiedica fluxul rutier atat de tare incat oficialii locali prefera ca acestea sa fie mutate pe marginea drumului cat mai repede posibil. Daca nu va aflati intr-o astfel de situatie nu incercati sa mutati masina de pe carosabil. Agentii de politie si anchetatorii pot avea nevoie de pozitia exacta a masinii pentru a o fotografia sau a face anumite masuratori, pe masura ce soferii si pasagerii primesc ingrijiri medicale.

Exista o multitudine de leziuni pe care le puteti intalni la persoanele ranite intr-un accident rutier. Folositi-va cunostintele de prim ajutor de baza invatate pe durata scolii de soferi pentru a oferi ingrijire medicala temporara celor implicati in accident, pana cand serviciile medicale vor sosi la fata locului. De exemplu aplicati presiune pentru a opri o sangerare, oferiti suport in cazul oaselor rupte. Este foarte important sa retineti faptul ca persoanele inconstiente sau persoanele care au o rana la cap, gat sau coloana, nu ar trebui sa fie mutate.

In cazul in care sunteti martor la un accident in care soferul vinovat fuge de la locul accidentului, puteti ajuta victima oferind detalii despre cealalta masina, precum numarul de inmatriculare, modelul si culoarea masinii sau chiar o descriere a infatisarii celuilalt sofer. Atunci cand serviciile de urgenta sosesc la fata locului, intorceti-va la masina dumneavoastra, cu exceptia cazului in care va este cerut sa ramaneti acolo. Politistii sau medicii pot avea nevoie de informatii de la voi.

Daca simtiti sau credeti ca nu sunteti in masura sa oferiti asistenta soferilor sau pasagerilor raniti intr-un accident din oarecare motiv, atunci cand sesizati intamplarea, cel mai util lucru pe care-l puteti face este sa sunati cat mai repede la 112 si a gasi o alta persoana care este dispusa sa ajute victimele pana la sosirea echipajelor de salvare.

Sa fiti martori la un accident rutier este o experienta infricosatoare. In multe cazuri, victimele implicate in accident de bazeaza pe ajutorul trecatorilor sau a altor martoti, pana la sosirea medicilor. Nu uitati sa actionati cu mult calm si sa va folositi rationamentul.